EpilepsziaAz aminosavas készítmények hatékonysága az epilepszia esetében

Az aminosavas készítmények alkalmazásukkor az epilepsziára komplexen hatnak. Az aminosavas készítmények nagyon hatásosak az epilepszia paroxizmális és a pszichopatológiai elemére. Különösen az epilepsziás gyermekek esetében fontos a pszichopatológiai elemre történő hatás, az epilepsziás rohamok a gyerekeknél nagyon komoly következményekkel járhatnak, mindenek előtt a gyermek további fejlődésére. 

Az aminosavas készítmények hatásának mechanizmusa a neurogenézis stimulálásán, az alvó idegsejtek aktiválásán és a szervezet saját tartalékainak kihasználásán alapszik. Ezek felhasználását teszi lehetővé az aminosavak hatása által bekövetkező sérült idegsejtek reparációja. 


Az epilepszia gyógyítása az orvostudomány egyik legbonyolultabb megoldandó feladata közé tartozik. A páciensek hosszan tartóan antipileptikumokat szednek, de ez sokuknál a rohamok beálltára minimálisan hat; viszont ezt a gyógykezelést több nem kívánatos hatás kíséri. Ezen kívül némely páciens az antipileptikumokkal történő kezelésre teljesen rezisztens, a gyógykezelésük minimális hatékonyságú. 


Az aminosavas készítmények a szervezetre az antipileptikumoktól eltérő módon hatnak. Az aminosavas készítmények az epilepszia gyógykezelése során hatékonyan segíthetnek. 
Némely epilepsziás páciensünk: 

 • A pácienseinkről bővebben a Gyakorlati példák részben található.
 • Az aminosavak hatása az epilepszia lefolyására

Az aminosavas készítmények fogyasztása már hét - tíz nap elteltével észlelhetően jó hatással van az epilepsziás pácienseink állapotára, valamint hatása a készítmény szedésének befejezését követően, még néhány hónaptól egészen fél évig terjedően, észlelhető. Az epilepsziás betegeinknél megváltozik az epilepsziás rohamok jellege. Megfigyeltük, hogy a generalizált görcsrohamokat parciális rohamok váltják fel. A rohamok keletkezése teljesen megszűnhet vagy a gyakorisága akár 50 - 75%-al csökkenhet. Ez az effektus az aminosavas készítmény központi idegrendszerre történő hatásával magyarázható, amely segít felújítani és beállítani az excitációs és a gátlás folyamatai közti egyensúlyt, és ezzel egy időben stimulálja a neuronok közti új kapcsolódások létrejöttét. 


Az epilepsziás betegek aminosavas készítményekkel történő gyógykezelésének tudható be az is, hogy a betegség kísérő tüneteinek mértéke csökken vagy teljesen eltűnik, úgy mint pl. az álmosság, rosszullét, fejfájás, fáradság érzete. 


Az aminosavas készítményekkel történő gyógykezelés kedvezően hat az epilepsziás betegek pszichikájára, amelyek a epileptikus görcsrohamok következtében, különböző mértékben megromolhat. Mérséklődnek az epilepsziás beteg hangulatzavaros és az asztenikus állapotai, viszont a fizikai és az intellektuális aktivitása növekszik, javul a figyelőképessége, az interakciós és reaktivációs képessége. 


Az epilepszia aminosavas készítményekkel történő gyógyításának az az előnye, hogy biztonságos és minimális mellékhatása van.
A készítmények pozitív hatása az EEG-s vizsgáltnál is megmutatkozik. Az epilepsziás betegek többségénél minőségi és mennyiségi változás következik be (a rohamok intenzitásának és gyakoriságának csökkenése), amely kimutatható az EEG felvételen is, valamint megfigyelhető az agykéreg funkcionális terhelésre történő reaktivitásának csökkenése. 

Epilepszia a gyermekeknél és az aminosavak hatása

Az epilepszia aminosavas készítményekkel történő kezelése a gyerekeknél különösen fontos. Ezen korcsoportnál az epilepszia következtében a gyermek intellektuális fejlődése lelassul és mértéke csökken. Az aminosavas készítmények az ilyen folyamatot lelassítják, majd megfordítják. 


A legsúlyosabb esetekben történt aminosavas készítmények bevétele után a páciensek szülei arról számoltak be, hogy először láttak mosolyt a gyermekük arcán. Gyermekük mintha egy álomból kelt volna fel, az életbe tért vissza. A kislányuknak, kisfiuknak a szeme élénkebb lett, a környezetüket érdeklődéssel figyelték, kezdik felfedezni a világot. 


A központunkban gyakorlati tapasztalattal rendelkezünk a genetikai eredetű West- szindrómás beteg gyerekekkel is, amely betegséget súlyos epilepszia is kísér. Ezek a gyerekek leggyakrabban nem reagálnak a leghatékonyabb antiepliptikumokra sem. A szülők öröme hatalmas, mikor a napi 65, vagy akár 70 roham helyett (csecsemőkori görcsök), naponta jóval kevesebb rohamot (csupán 5-7) kell elviselni.


Mi az az epilepszia, hogyan gyógyítják?

Az epilepszia az agy megbetegedése, amely spontán, ismétlődő epilepsziás rohamokkal nyilvánul meg. Az epilepsziás rohamok a szervezet klinikai állapotának, időben behatárolt megváltozása, amelyet az agyi sejtek idegi részének exceszív szinkronizált kisülése okoz. Ez egy olyan állapot, amely felett az epilepsziás beteg nem tud uralkodni. Az epilepszia rohamainak konkrét tünetei az szerint jönnek létre, hogy a kisülések az agy melyik részében jönnek létre. Leggyakoribb tünetek közé tartoznak a görcsök, a test rángatódzásai, valamint az eszmélet elvesztése. 

Az epilepszia felosztása: 
  - elsődleges (idiopatikus) epilepszia - az epilepsziás rohamok keletkezésének oka nem meghatározható 
  - másodlagos epilepszia - az epilepsziás rohamok keletkezésének oka meghatározható 

Az idiopatikus epilepszia gyakorta öröklődik, előfordulása 5 -10 -szer gyakoribb amennyiben ez a megbetegedés a családban már előfordul. Amennyiben az epilepszia diagnosztikálása fiatal korban történik, legtöbbször erről az epilepszia fajtájáról van szó.
Másodlagos (szerzett) epilepszia az agy egy súlyosabb megbetegedésére figyelmeztethet, mit pl. az agydaganatra. Az epilepsziás roham kifejlődését lehetővé teheti a fej súlyosabb sérülése, arterioszklerózis vagy akut mérgezés is. 

Az epilepszia osztályozása (tünetek) - epilepsziás rohamok 
Régebbi felosztás 
  - Grand mall – epilepsziás roham, amelyre jellemzőek a görcsök, a beteg önmaga megharapása, eszmélet vesztése, bevizelés
  - Petit mall – epilepsziás roham görcsök nélkül, a beteg csupán magán kívül van és botladozik    
  - Jackson - rohamok - az izomcsoportok rángatódzása, az epilepsziás beteg mozgása nem koordinált
  - Psichomotorikus roham - az epilepsziás beteg a szobában futkos, a tudata elhomályosult, a környezete szemszögéből nézve értelmetlen tevékenységet végez 
  - Epilepsziás magánkívüli állapot - az epilepsziában szenvedő betegnek részlegesen elhomályosult a tudata, tevékenységét automatikusan végzi el, ez néhány napig tart, olyan tevékenységet is végezhet, amelyet különben nem tenne - elszökik, felgyújt, csavarog, az epilepszia ezen formája a nem szakértőnek nem tűnik fel.

Az aktuális felosztás, a szakavatott orvosok által alkalmazott felosztás 

 • Egyszerű parciális epilepsziás rohamok - a roham az agy csak egy bizonyos részét sújtja, csak az érintett rész időleges zavara keletkezik, az epilepsziás beteg tudatát nem veszti el. Az epilepszia ezen típusát az agy egy részének rendellenes elektromos zavara hozza létre, amelynek nincs tendenciája a továbbterjedésre. Attól függően, hogy az agy melyik részét érinti ez a rendellenesség a tünetek lehetnek pl. az arc vagy a kéz görcsei, a száj körüli görcsök megjelenése, de megnyilvánulhat a látás, hallás vagy a szaglás rossz működésében is.
 • Komplex parciális epilepsziás rohamok - az epilepsziás roham az agy szélesebb részét sújtja, gyakran egyszerű automatikus mozgások ismétlésében (pislogás, csámcsogás), vagy egészen a bonyolultabb mozgások ismétlésében (például a járásnál) nyilvánul meg. Az epilepsziás beteg tudata zavart szokott lenni és a rohamot az emlékezet zavara is kísérheti. 
 • Generalizált epilepsziás roham görcsök nélkül - ún. ABSZENCIÓ - az egész agyat sújtó epilepsziás roham, jellemzője a rövid idejű hirtelen beálló tudatkihagyás, merev tekintet, a munkafolyamat vagy más tevékenység szüneteltetése. Ez az epipepsziás roham a beteg magába merülésére vagy mikroalvására emlékeztet. Az epilepsziás roham idejére a beteg néhány másodpercre elvesztheti kapcsolatát a környezetével, de nem valószínű, hogy elesik vagy más, a környezete számára észlelhető, az epilepsziára utaló, tünet keletkezik. A roham elmúltával az epilepsziás beteg tudata azonnal visszatér a normális állapotba, és a betegnek nem kell tudnia arról, hogy epilepsziás rohamon ment keresztül. Ebből az okból kifolyólag az emberek ezt a rohamot nem is veszik észre, viszont a gyermek az ilyen ismétlődő epilepsziás roham következményeként feledékeny és figyelmetlenné válhat. 
 • Generalizált epilepsziás roham görcsökkel - „klasszikus epilepsziás roham”. A roham néhány percig tartó eszméletvesztésben nyilvánul meg, amelyet követően a betegnek még néhány percig (akár óra hosszan) tart amíg állapota ismét stabilizálódik, visszatér a normális állapotába. Ezek a behatások csak nagy ritkán tartanak néhány percnél tovább, és lefolyásuk egy adott sztereotípus minta szerint megy végbe. Az epilepsziás roham beálltakor először egy tónikus merevedési görcs keletkezik, és a beteg a földre esik. A roham lefolyásának további részében gyors izom összehúzódások következnek, amely a beteg sérülését idézheti elő. A következő fázisban a beteg végtagjai irányíthatatlanul szaggatottan remegnek. Az állkapcsok szorosan összezárnak, ekkor a beteg a nyelvébe haraphat. Az epilepsziás rohamkor bekövetkező erős izom összehúzódások a légzésnek is problémát okozhatnak. A roham elmúlta után az epilepsziás beteg fáradtnak érzi magát és a legtöbb esetben elalszik.  
 • Amennyiben az epilepsziás roham 30 percnél tovább tart vagy a rohamok gyors egymás után következnek be, az epilepsziás betegnél súlyos agykárosodás is létrejöhet. Ez az állapot úgy ismert mint status epilepticus, és ez egészségügyi szempontból életet veszélyeztető állapot, amely a beteg haladéktalan kórházi ápolását igényli.    
 • Az epilepszia standard gyógyítása farmakológiai módszerrel történik. Viszont a farmakológiai módszer hatékonyságának korlátai vannak. A kezelés az epilepszia elleni monoterápiás gyógyszerekkel kezdődik és a hatékonyságtól függően fokozatosan néhány új gyógyszerrel van kombinálva. Viszont az epilepsziás betegek 30%-nál a farmakológiai gyógyítás nem hatékony. Ezeknél a betegeknél sebészeti beavatkozás esedékes, amely viszont bizonyos komplikáció lehetőségével jár, és az epilepsziás beteg egészségi állapota romolhat.
4/ 5
(19 voites)Konzultáció:
 • Németország
  München

  Leonardo Munich Arabellapark

  Effnerstraße 99 | 81925 München
  7
  Október
  Rendelés(3)
  • 09:45 - 10:30 Rendelés
  • 11:15 - 12:00 Rendelés
  • 12:00 - 12:45 Rendelés
 • Olaszország
  Roma

  Best Western Plus Hotel Universo

  Via P. Amedeo 5/b
  21
  Október
  Rendelés(2)
  • 12:45 - 13:30 Rendelés
  • 15:00 - 15:45 Rendelés
 • Lengyelország
  Kraków

  Hotel Wilga

  ul. Przedwiośnie 16 30-502 Kraków www.hotelwilgakrakow.pl
  2
  December
  Rendelés(3)
  • 09:00 - 09:45 Rendelés
  • 11:15 - 12:00 Rendelés
  • 12:45 - 13:30 Rendelés
Tel: +420 778 071 578

Aminosavas - terápia gyógyközpont

Tisztelt Ügyfeleink,

az Önök által feltett kérdések megválaszolására, valamint a személyes
konzultációra Prágában a következő címen állunk rendelkezésre: Kořenského 1045/9, 150 00 Praha 5.

Kérjük, hogy kolléganőnkkel,  Mgr. Magdalena Šafaříková, vegye
fel a kapcsolatot, mégpedig e-mailel az info@amino-cure.eu elektronikus címen,
vagy 9.00 és 17.00 óra között a 80 088 263 vagy  WhatsApp +420 778 071 578 telefonszámon.

Örülünk az Önnel történő találkozásnak. 

www.facebook.comKořenského 1045/9, 150 00 Praha 5
+420 778 071 578 ,
info@amino-cure.eu
Cookie Házirend
Adatvédelmi Irányelvek

© 2023 www.aminocure.hu - Példák a gyakorlatból - Aminocure - példák a gyakorlatból